Blog

Back
19.05.2020
Pelaburan dalam Sekuriti: Di mana Bermula?

Walaupun kebanyakan orang menganggap perdagangan di bursa saham sangat membingungkan dan tidak dapat difahami, hampir semua orang boleh mula melabur dalam sekuriti. Hanya sedikit kesabaran dan perhatian yang diperlukan, kerana tindakan tanpa pertimbangan dalam 99% hanya akan menyebabkan kerugian. Untuk mengelakkannya, kami mencadangkan agar anda melihat bahan kami, di mana kami akan memberitahu anda bagaimana memulakan pelaburan dalam sekuriti

  Pelaburan secara ringkas

Tanpa membuat perincian, pelaburan dalam sekuriti adalah berdasarkan prinsip saling menguntungkan. Apabila syarikat memerlukan pembiayaan tambahan untuk pengembangannya, ia mengeluarkan saham dan menjadikannya tersedia untuk penjualan awam. Sebaliknya, pembeli boleh membelinya, dengan itu memindahkan dana ke syarikat dan menerima hak untuk sebahagian keuntungannya.

 Pilihan alternatif adalah pembelian sekuriti - bon jenis lain. Mereka berbeza dengan saham, kerana pembayaran atasnya dijamin oleh undang-undang dan menjadi keutamaan yang lebih tinggi sekiranya berlaku kemuflisan perusahaan. Pada masa yang sama, mustahil untuk mendapatkan wang untuk mereka pada bila-bila masa yang anda mahukan, kerana tempoh pembayarannya sudah ditetapkan. Kelemahan kedua bagi pelabur adalah hasil yang lebih rendah.

 Secara umum, kedua-dua jenis pelaburan mempunyai kebaikan dan keburukannya, dan setiap pelanggan dapat memilih apa yang lebih sesuai untuknya: pulangan saham yang berpotensi lebih tinggi dan lebih cepat atau tahap bon yang berisiko rendah. Oleh kerana kebanyakan pelabur merasa lebih menarik untuk menjana keuntungan yang cepat, kami akan terus memberi tumpuan lebih kepada saham.

  Bagaimana Menjana Saham? 

Hanya ada dua cara untuk menjana saham:

• Dividen. Dalam kes ini, keuntungan pelabur bergantung pada keuntungan bersih syarikat dan jumlah saham yang dibeli. Dividen dibayar berdasarkan hasil setahun, sembilan, enam atau tiga bulan. Keuntungan yang dihasilkan dapat dibiayai semula. Untuk melakukan ini, seorang peniaga harus terus melabur dalam saham dividen, yang meningkatkan setiap pembayaran berikutnya dari syarikat. Ramai pelabur pemula tidak mahu menunggu pendapatan begitu lama, oleh itu mereka lebih suka cara memperoleh yang kedua. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kes pelaburan yang berjaya dalam saham dividen. 

• Perbezaan pertukaran (juga keuntungan spekulatif) didasarkan pada pembelian dan penjualan saham tepat pada masanya. Prinsip asasnya mudah: beli murah, jual tinggi. Namun, untuk mendapatkan masa yang "sempurna" itu, anda tidak hanya perlu memilih syarikat yang tepat, tetapi juga untuk selalu memantau keadaan pasaran. Kaedah pelaburan ini berpotensi lebih menguntungkan, kerana dapat menghasilkan keuntungan yang mengagumkan dalam jangka pendek, tetapi risikonya juga lebih tinggi dalam hal ini. 

Saham mana yang perlu dibeli?

Soalan ini memerlukan pendekatan yang lebih kompleks, yang menyifatkan pembahagian semua saham menjadi tiga kumpulan iaitu :

Harga

Saham boleh menjadi murah dan mahal. Sukar untuk mengatakan mana yang terbaik untuk dilaburkan. Semuanya tidak hanya bergantung pada jumlah wang yang ingin anda laburkan, tetapi juga pada keadaan pasaran. Statistik menunjukkan bahawa keuntungan adalah mungkin dalam kedua-dua keadaan. Contohnya, anda boleh membeli saham murah syarikat muda yang tiba-tiba berjaya, atau melabur dalam saham gergasi yang mahal, yang membayar dividen tidak terlalu cepat, tetapi secara berkala.

  Class

Jenis Saham :

• Dividen. Nilai saham tidak begitu ketara di sini, kerana saham tersebut diperoleh hanya untuk keuntungan dividen yang stabil. 

• Saham pertumbuhan. Syarikat yang memiliki saham ini menunjukkan pertumbuhan luar biasa tetapi tidak membayar dividen, melaburkan semua pendapatan mereka dalam pembangunan. Ini adalah contoh klasik untuk memperoleh hasil pembelian dan penjualan tepat pada masanya dengan pendapatan dari perbezaan harga. 

• Saham nilai adalah saham yang berpotensi mahal di mana pasaran tidak berminat dengan sebab tertentu. Mungkin harga mereka melambung tinggi, tetapi mustahil untuk menentukan bila ini akan berlaku. Syarikat Negara di seluruh dunia mengeluarkan saham, dan anda boleh melabur di hampir semua daripadanya. 

  Negara

Syarikat diseluruh dunia mengeluarkan saham, dan anda boleh membuat pelaburan dihampir semua daripadanya.

Saham asing, dan terutama AS, syarikat adalah yang paling popular di kalangan pelabur, kerana mereka lebih stabil, dan semua keuntungan segera dikira dalam mata wang dan sedikit bergantung pada turun naik dalam kadar pertukaran rubel. Walau bagaimanapun, nilai saham firma utama AS jauh lebih tinggi (contohnya, Microsoft - $ 123.00, Coca-Cola - $ 47.00). 

Cara Beli dan Jual Saham

Cara Membeli dan Menjual Saham dengan cara paling mudah untuk memasuki bursa saham adalah berdagang dengan broker, syarikat perantara yang memastikan pembukaan akaun broker khas dan pelaksanaan pesanan anda. Anda tidak boleh memulakan perdagangan di bursa saham tanpa broker. Kami mengesyorkan anda membaca artikel kami sebelumnya, di mana anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai proses penjualan dan pembelian, serta perkhidmatan pembrokeran. 

Bagaimana Menjamin Pelaburan Sekuriti yang Berjaya? 

Malangnya, tidak ada yang dapat memberi anda jaminan 100% bahawa dana yang dilaburkan akan selamat, oleh sebab itu pelabur yang berpengalaman selalu memberi amaran: anda tidak boleh mencuba menjana wang di bursa saham, melaburkan wang terakhir dalam stok dan menunggu keuntungan awal pertumbuhan. Pendekatan sebegini mungkin memberikan kesan sebaliknya. Tetapi untuk mengurangkan risiko, kami menawarkan pelan tindakan yang akan membantu anda membuat pelaburan pertama yang menguntungkan dalam sekuriti. 

1. Bersedia untuk bekerja dengan pertukaran. Baca buku atau sekurang-kurangnya menonton video tutorial dari pelabur yang berjaya. Pembelian dan pelaburan pertama dapat dilakukan hampir tanpa melaburkan dana sebenar, kerana anda dapat membuka akaun demo khas dengan broker.

2. Tentukan anggaran anda. Pedagang yang berpengalaman mengesyorkan bermula pada $ 200-500. Jumlah ini mungkin kurang, jika anda melabur di syarikat Rusia. 

3. Analisis pasaran, pilih syarikat, sahamnya bernilai pelaburan.

4. Asingkan dana. Pelabur berpengalaman tidak pernah menghabiskan semua wang untuk satu syarikat. Lebih baik mengagihkan anggaran ke 5-10 arah, di antaranya akan ada saham dividen dan nilai. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan pelaburan yang tidak berjaya. 

5. Pilih broker, buka akaun dan tambah nilai. 

6. Beli stok. 

7. Ikuti berita dan harga. Anda boleh melakukan ini dalam talian atau di terminal perdagangan, yang akan ditawarkan oleh broker kepada anda. 

8. Membuat pelaburan semula. Luangkan sebahagian daripada keuntungan anda untuk memperluaskan pakej sekuriti yang diperoleh atau pelaburan baru. Dengan menggunakan cara ini, anda boleh menjadi pelabur yang berjaya, yang akan memperoleh banyak pendapatan dalam beberapa tahun.