Блог

Back
19.05.2020
Bagaimana Memilih Broker

Jika anda berminat untuk menyertai perniagaan pertukaran matawang, langkah pertama adalah untuk memilih broker. Kami akan berkongsi ilmu bagaimana memilih syarikat yang betul di samping menawarkan pelbagai peluang semasa dan apakah aspek penting dalam tatakerja bagi setiap organisasi.

Mengapakah Perlu Broker?

Undang- undang telah menggariskan bahawa tiada individu yang dibenarkan untuk memiliki akses terus terhadap sebarang perdagangan pertukaran matawang. Hanya entiti yang memiliki lesen pembrokeran seperti broker atau bank sahaja yang boleh terlibat dalam perniagaan pertukaran asset. Entiti tersebut menyediakan servis, dan bertindak sebagai pengantara dalam sebarang transaksi dan perdagangan keselamatan.

Syarikat pembrokeran turut terlibat dalam penyediaan laporan semasa berkaitan pemindahan dana, servis tambahan seperti nasihat perundingan tentang peluang perdagangan yang lebih menguntungkan. Senarai asas yang lengkap dan servis tambahan kebiasaanya akan dipaparkan di laman web rasmi broker.

Bagaimana Memilih Broker

Untuk memilih syarikat pembrokeran, anda perlu menitik-beratkan beberapa aspek utama seperti berikut:

Keaslian Broker

Aktiviti pembrokeran dikawal ketat oleh negara dan jika berlaku sebarang perlanggaran undang-undang boleh menyebabkan sebarang bentuk aktiviti dagangan digantung dan lesen broker dibatalkan. Oleh itu, lesen broker yang sah adalah sangat penting untuk anda berikan perhatian. Kebiasaannya, anda boleh merujuk lampiran atau salinan sah lesen perniagaan di laman web rasmi syarikat broker.

Sila beri perhatian pada bahagian “Disclosure” atau pada bahagian yang serupa, di mana syarikat perlu mempamerkan data semasa operasi, kes penangguhan lesen, risiko kewangan dan lain-lain.

Pasaran dan Pertukaran

Kebanyakan broker menawarkan akses terhadap pertukaran global yang menawarkan lebih keuntungan. Rata-rata tawaran saham adalah daripada syarikat gergasi seperti Google, Facebook, Apple dan lain-lain.

Sebagai tambahan terhadap pertukaran dagangan semasa, anda juga berpeluang untuk menyertai platform perdagangan dalam bentuk perisian untuk memulakan perniagaan.

Terdapat pelbagai platform dagangan dan setiap satu menawarkan kelebihan tertentu. Sebagai peniaga baru, anda perlu mengenalpasti ciri-ciri platform dagangan tersebut — ketersediaan versi yang dikemas kini pada sistem operasi anda. Contohnya, anda perlu memasang aplikasi mobil untuk sebarang bentuk transaksi dagangan pada telefon pintar apabila tiada akses pada komputer meja atau komputer riba.

Plan dan Yuran

Sebarang broker mendapatkan wang melalui komisen, oleh itu sila beri perhatian untuk maklumat ini. Terdapat peratus tetap untuk setiap operasi peniagaan dagangan (transaksi) atau yuran bulanan. Saiz komisen bergantung pada pilihan plan yang ditetapkan dan telah diterangkan dalam laman web rasmi syarikat atau di bahagian dokumen awam. Apabila anda menggunakan pendekatan berbeza untuk dagangan (perdagangan/pembelian saham biasa dan

penyimpanan portfolio saham yang besar), anda lebih berpeluang memilih plan yang lebih bijak.

Deposit dan Pengeluaran Dana

Maklumat seterusnya yang penting untuk anda berikan perhatian sebelum memilih broker adalah kemudahan untuk deposit dan pengeluaran dana daripada akaun dagangan anda.

Selalunya, sistem pembayaran digunakan untuk fungsi ini sama seperti pemindahan bank.

Sistem pembayaran selalunya dikenakan yuran. Terdapat peratus tetap untuk jumlah minimum. Sesetengah kes pula, terdapat deposit dan pengeluaran secara percuma tanpa sebrang yuran dikenakan. Walaubagaimapun, ia bergantung pada perkongsian dan syarat kerjasama broker dan sistem pembayaran yang digunakannya.

Akaun Demo

Akhir sekali, peniaga baru juga perlu berhati-hati berkaitan peluang membuka akaun demo yang berasingan dengan broker. Ia akan sangat berguna pada mulanya, kerana anda merasa selesa di bursa saham dan membuat pembelian saham pertama tanpa risiko dana sebenar. Dalam catatan kami yang lalu, kami telah menjelaskan bagaimana akaun demo berfungsi dan mengapa ia boleh berguna.

Nasihat ringkas ini lengkap untuk membantu anda memilih broker yang boleh dipercayai dan memulakan perdagangan pertukaran.