Blog

Back
19.05.2020
Cara Memasang dan Mengendalikan MetaTrader 4 atau MetaTrader 5

MetaTader 4/5 adalah salah satu platform paling kuat, popular dan selesa untuk berdagang di bursa global. Ianya tersedia dalam versi untuk semua sistem operasi utama seperti: Windows, MacOS, Android, iOS. Terdapat perkhidmatan web juga.

Versi platform mempunyai beberapa ciri yang berbeza, tetapi proses pemasangannya hampir sama. Sebagai contoh, kami akan mempertimbangkan untuk memasang MetaTrader 5 untuk peranti yang menjalankan Windows. Prosesnya terdiri daripada 2 langkah mudah.

Membuka Akaun Broker

Akaun pembrokeran (perdagangan) adalah prasyarat utama untuk berdagang menggunakan  MT4 / MT5. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan akaun demo, yang membolehkan anda menyesuaikan diri dengan harga semasa dan keadaan di pasaran, serta melakukan transaksi maya. Tetapi pada masa yang sama ,sila ambil perhatian akan akaun dagangan yang sesuai untuk perdagangan sebenar.

Anda boleh memilih dan membuka akaun yang sesuai (termasuk demo) untuk versi platform yang anda pilih di sini.

Memasang Program (Install)

Setelah membuka akaun dan menerima log masuk dan kata laluan untuk pengesahan, muat turun fail pemasangan MetaTrader 4 atau MetaTrader 5.

Jalankan (Run) fail exe yang dimuat turun. Program pemasangan dibuat dalam bentuk pemasang web, yakni kebanyakan data akan dimuat turun secara automatik dari rangkaian semasa pemasangan, rangkaian internet diperlukan Ketika proses pemasangan dibua

Sila baca perjanjian lessen yang telah diterima

Sekiranya anda perlu mengubah jalan pemasangan, klik butang "Tetapan". Nyatakan folder yang diperlukan dengan butang Browse dan, jika perlu, masukkan nama folder yang akan dibuat di menu Mula. Anda boleh hapus centang kotak dari item "Buka laman web"( Open site) . Setelah menyelesaikan semua tindakan, klik Seterusnya.

Tunggu sehingga proses memasang dan memuat turun fail yang diperlukan selesai. Masa proses bergantung pada kelajuan sambungan internet anda dan spesifikasi komputer. Setelah pemasangan selesai, klik Selesai untuk membuka program, atau tunggu tetingkap (window) ditutup.

Apabila pengunaan bagi kali pertama, anda mungkin perlu mengemas kini platform ke versi terbaru. Ia berjalan secara automatik semasa program dimulakan semula.Untuk memasangnya, klik butang "Mulakan semula"(restart)..

Untuk menggunakan program/aplikasi ini, anda perlu menyambung ke akaun perdagangan yang dibuat sebelum ini. Untuk melakukan ini, buka menu "Fail" dan pilih "Sambungkan ke akaun perdagangan"(Connect to a trading account). Secara lalai, platform ini sudah disambungkan ke akaun demo. Untuk menyambung semula ke akaun sebenar anda, masukkan nama pengguna dan kata laluan yang diperoleh semasa pendaftaran dengan broker, dan tukar server ke Just2Trade-MT5. Semasa menggunakan  PC, anda boleh membiarkan pilihan Simpan Kata Laluan dicentang sehingga anda tidak perlu log masuk secara manual setiap kali program bermula. Sahkan kemasukan anda dengan butang OK.

Terminal ini beroperasi sepenuhnya, dan anda boleh menggunakannya untuk melakukan perdagangan pertama.